Ohjeet...

Taika-liivimekko

Joskus on aloitteleva neuloja ja ottaa Novitan lehden esille ja ajattelee, että täällähän on selkeä hyvä ohje aloittelijalle, saattaa pettyä. Vaatteen mitat ei tunnu mitenkään järjellisiltä kun sitä alkaa miettiä.

XS: yläreuna 72 cm, alareuna 100 cm, erotus 28 cm
XL: yläreuna 104 cm, alareuna 148cm, erotus 44 cm

Vaikka joku onkin iso yläreunasta, ei se tarkoita että olisi suhteettoman iso alaosa. Toi 148 cm on todella iso koko verrattuna mihinkään vartalossa. Mittailin, että jos tuo 104 cm olisi vaikka hyvä ylhäältä (on hieman löysä) niin joku 122 cm olisi hyvä alamitta (M:n koon mitta). Mutta toi 148 cm on iiso. Myös L:n 136 cm on todella iso.

Sitten on vielä vaatteen pituus. XS on 48 cm ja XL on 62 cm. Kun vertaan kuvan neuleen pituutta (kuva), niin tuo 48 cm olisi hyvä mulle, 62 cm on puolivälissä reittä.

Tuntuu, että toi XS ja XL on aivan eri vaatteet. XS on aika vartalon myötäinen lantiolle ulottuva toppi. XL taas on minimekko jonne mahtuisi alhaalta kaksi ihmistä.

Ongelma lähtee tuosta kuviosta, jonka muuttuminen saa aikaan kavennuksen. Mutta kun jokaista 8 silmukan mallikertaa pienennetään silmukalla, niin eihän se toimi kaikissa koissa. Suhteellinen muutos senteissä kasvaa todella paljon isompiin koihin päin.

Olisi varmaan helppo soveltaa itse tämäkin jotenkin, mutta kun olisi myös joskus hyvä tehdä ohjeen mukaan varsinkin kun tekee esimmäistä isoa vaatetta... Ehkä mallikuvion vaihtaminen helpottaisi tuota kavennusta. Ehkä joku muu auttaisi.. Jos löytäisin samantapaisen ohjeen jostain, mikä toimisi paremmin.

Comments

Popular posts from this blog

Lahjaideoita neulojalle

Hei me värjätään lankoja

Hei me värjätään lankoja osa 3